ΚΛΕΙΣΘΕΝΟΥΣ 15 105 52 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ.:210-3241137 – Fax: 2103243822

www.panepirotiki.com  - email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

    

Αριθ. Πρωτ.3655                              

Αθήνα 20-04-2021

 

Προς

Τους Ηπειρώτες εικαστικούς, λογοτέχνες και ποιητές

 

Αγαπητοί συμπατριώτες

Όπως γνωρίζετε, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, ο κορυφαίος φορέας της ηπειρώτικης αποδημίας, προετοιμάζει εδώ και καιρό τον κύκλο δράσεων «ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ». Το αφιέρωμα θα διοργανωθεί σε δύο φάσεις, με δύο τρόπους. Θα εκκινήσει από την 1η Ιουνίου μέχρι και το τέλος της χρονιάς, ως διαδικτυακή δράση που θα συμπεριλαμβάνει ψηφιακή έκθεση και παρουσίαση του συνόλου των συμμετεχόντων δημιουργών, εικαστικών και λογοτεχνών. Θα κορυφωθεί με την δια ζώσης ανάπτυξη του αφιερώματος στο Ζάππειο, ευελπιστώντας ότι η εξέλιξη της πανδημίας θα επιτρέψει τη διοργάνωσή του στα τέλη Οκτωβρίου ή τις αρχές Νοεμβρίου, σε ένα τετραήμερο πρόγραμμα που θα συμπεριλαμβάνει έκθεση, παρουσιάσεις, ομιλίες, συζητήσεις και ένα ελλειπτικό αλλά ουσιώδες μουσικό και κινηματογραφικό, παράλληλο, πρόγραμμα.

Φροντίσαμε έγκαιρα να σας ενημερώσουμε και μέσω των μελών της ΠΣΕ, των Αδελφοτήτων, των Συλλόγων και των Ενώσεων, θέλοντας να αναδείξουμε τη σχέση των δημιουργών με τους τόπους της καταγωγής τους ή της διαμονής τους, ενθαρρύνοντας τη σχέση με την ηπειρώτικη αποδημία καθώς και την ενεργοποίησή της στην υλοποίηση των δράσεων. Προσδοκούμε η προετοιμασία και η υλοποίηση του Αφιερώματος να ενθαρρύνει την απευθείας σχέση των δημιουργών με τις Αδελφότητες των χωριών τους και τους συλλόγους της περιοχής τους με τρόπο αμφίδρομο, ευνοώντας μελλοντικές δράσεις που να «χαρτογραφούν», εστιάζοντας και μεγεθύνοντας, την ιδιαίτερη σχέση τους με τον γενέθλιο τόπο και την ηπειρώτικη αποδημία. Η ΠΣΕ θα ενθαρρύνει τα μέλη της και τους δημιουργούς σε μια τέτοια προοπτική που θα συμβάλει ουσιαστικά στην πολιτιστική ανάταση της Ηπείρου και των Ηπειρωτών.

Παράλληλα, φροντίσαμε να σας ενημερώσουμε και μέσω συλλογικών φορέων των εικαστικών, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ) και το Σύλλογο Εικαστικών Ηπείρου καθώς και με προσωπικές, απευθείας, ενημερώσεις. Με βάση τη μέχρι τώρα ανταπόκριση, ο κατάλογος των συμμετοχών συμπεριλαμβάνει 170 εικαστικούς και περισσότερους από 100 λογοτέχνες και ποιητές.

Στην υλοποίηση του Αφιερώματος, σημαντική είναι η συνεργασία σειράς Πινακοθηκών και Μουσείων της Ηπείρου, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και άλλων φορέων πολιτισμού (π.χ. ΕΗΜ, ΙΛΕΤ, κ.ά.) και τοπικής αυτοδιοίκησης, με το σύνολό τους να αποσαφηνίζεται έως τις 20 Μαΐου, τότε που θα ανακοινωθεί ο συνολικός κατάλογος των συμμετοχών και το αναλυτικό πρόγραμμα.

Στο αφιέρωμα, όπως έχουμε ήδη γνωστοποιήσει, μπορούν να πάρουν μέρος χωρίς καμία οικονομική ή άλλου είδους υποχρέωση α) εικαστικοί δημιουργοί, με καταγωγή από την Ήπειρο, απόφοιτοι Ανωτάτων Σχολών Καλών Τεχνών του Εσωτερικού ή του Εξωτερικού, καθώς και μέλη του ΕΕΤΕ, εικαστικοί δημιουργοί που έχουν εργασθεί για την Ήπειρο, ή κατάγονται από αυτήν οι σύζυγοι τους, και β) λογοτέχνες και ποιητές που κατάγονται επίσης από την Ήπειρο και έχουν εκδόσει ένα λογοτεχνικό βιβλίο  ή μια ποιητική συλλογή, τουλάχιστον.

Μετά τα παραπάνω, σας καλούμε σε επιβεβαίωση της συμμετοχής σας. Θα πρέπει μέχρι τις 20/05/2021 να μας αποστείλετε στο mail της ΠΣΕ, πλήρη ψηφιακό φάκελο, ο οποίος θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα  στοιχεία, που αφορούν την διαδικτυακή δράση αλλά και προετοιμάζουν στοιχεία του διά ζώσης Αφιερώματος.

Α. Εικαστικοί δημιουργοί:

  1. Σύντομο βιογραφικό σημείωμα 100-120 λέξεων, το οποίο θα περιλαμβάνει τόπο καταγωγής, τίτλους σπουδών, ατομικές εκθέσεις και συμμετοχή σε ομαδικές.
  2. Δύο (2) έγχρωμες φωτογραφίες εικαστικών έργων σε ψηφιακή μορφή με υψηλή ανάλυση(.jpg-300dpi), οι οποίες θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο αλλά και θα καταχωρηθούν και στον ψηφιακό ή και στον έντυπο κατάλογο, ο οποίος πρόκειται θα δημιουργηθεί για το αφιέρωμα.
  3. Μία έγχρωμη φωτογραφία του καλλιτέχνη σε υψηλή ανάλυση (.jpg-300dpi), η οποία θα συμπεριληφθεί αρχικά στον ψηφιακό και αργότερα στον έντυπο κατάλογο, ο οποίος πρόκειται θα δημιουργηθεί για το αφιέρωμα.
  4. Στοιχεία επικοινωνίας, κινητό ή και σταθερό τηλέφωνο και mail.

 

Β. Λογοτέχνες & ποιητές

  1. Σύντομο βιογραφικό σημείωμα 100-120 λέξεων.
  2. Κατάλογο των εκδοθέντων βιβλίων ή συλλογών και δύο (2) ψηφιακές φωτογραφίες εξωφύλλων βιβλίων, σε υψηλή ανάλυση (.jpg-300dpi).
  3. Μία έγχρωμη  φωτογραφία του συγγραφέα σε υψηλή ανάλυση (.jpg-300dpi), η οποία θα αρχικά στον ψηφιακό και αργότερα στον έντυπο κατάλογο, ο οποίος πρόκειται θα δημιουργηθεί για το αφιέρωμα.
  4. Στοιχεία επικοινωνίας, κινητό ή και σταθερό τηλέφωνο και mail.

 

 

Τέλος, παρακαλούμε όλους σας να μας αποστείλετε μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία του φακέλου και μια επιστολή σας, με την οποία να εξουσιοδοτείται το ΔΣ της ΠΣΕ να αναρτήσει στο διαδίκτυο τα στοιχεία αυτά, για χρήση αποκλειστικά στο πλαίσιο του συγκεκριμένου αφιερώματος. Αναμένουμε από μέρους σας τα προαναφερθέντα στοιχεία και, εφόσον είναι εφικτό, αν σταλούν μέσω της Αδελφότητας του χωριού σας ή του Συλλόγου της διαμονής σας, ακόμη καλύτερα. Τα μέλη του ΔΣ της ΠΣΕ είναι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και υποβοήθηση της συμμετοχής σας. Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία η γραμματεία της ΠΣΕ είναι, επίσης, στη διάθεσή σας.

 

Με πατριωτικούς χαιρετισμούς

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

                Ο Πρόεδρος                                                  Ο Γεν. Γραμματέας

 

Χρυσόστομος (Μάκης) Χήτος - Κιάμος                             Σωτήρης Γ. Κολιούσης