ΚΛΕΙΣΘΕΝΟΥΣ 15 105 52 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ.:210-3241137 – Fax: 210-3243822

Α.Φ.Μ. 090109837 Α’ Δ.Ο.Υ

www.panepirotiki.com  - email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αθήνα   07-05-2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης έχει πατρίδα

 

Γιορτάζουμε φέτος  τα 200 χρόνια από την  επανάσταση του ’21. Γιορτάζουμε και θυμόμαστε, μαθαίνουμε και παραδειγματιζόμαστε, στήνουμε τα μνημούρια μας στους ήρωες –επαναστάτες που με ανυπέρβλητη αποφασιστικότητα και απροσμέτρητο πάθος αγωνίστηκαν για τη λευτεριά.

Κυριαρχεί ασφαλώς η μορφή του Γεωργίου Καραϊσκάκη, του παιδιού αυτού της καλογριάς, «του Γένους το καμάρι», όπως τον ονομάτισε ο Κωστής Παλαμάς.

«Και να! Από του βουνού την κορωμένη ράχη

δε χύμησε μουγγρίζοντας η αντάρα η μάχη.

Το βουνό χρυσή σκάλα, κλέφτες και κουρσάροι

την κατεβαίνανε, και σ’ όλους μέσα ποιος;

Ένας ξεχώριζε, του Γένους το καμάρι,

της καλογριάς ο Γιος!»

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο αθυρόστομος, αλλά πάντα αληθής, ο ασθενής, αλλά πάντα όρθιος στο καθήκον, ο πάντα απείθαρχος, αλλά «ιερά πειθαρχημένος» στη μάχη, ο περίφημος κλέφτης και αρματολός των Αγράφων, ο «Αχιλλέας της Ρωμιοσύνης».

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, η θρυλική αυτή μορφή της Επανάστασης του ’21 γεννήθηκε στη Σκουληκαριά  Άρτας. Δεν παραβλέπονται ως πηγές ούτε ο βιογράφος του ο Γαζής ούτε ο προσωπικός του Γραμματέας Αινειάν ούτε ο εμπορικός ακόλουθος της Ιταλικής πρεσβείας στα Γιάννινα Τζουζέπε Πέκιο που τού πήρε προσωπική συνέντευξη. «Είμαι Ηπειρώτης από την Άρτα». Κι ούτε ο ΜΕΝΤΕΛΣΟΝ – ΜΠΑΡΤΟΛΔΥ.

 

Ασφαλώς ο Γεώργιος Καραϊσκάκης είναι εθνικό σύμβολο. Γεννήθηκε Ηπειρώτης και καταξιώθηκε στη συνείδηση των Ελλήνων ως απαράμιλλος εθνικός αγωνιστής.

Αυτός είναι ο τίτλος του, αυτή η συμβολή του. Αυτές οι ρίζες του. Ας τα σεβαστούμε κι ας τα αποδεχτούμε ευλαβικά.

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης έχει πατρίδα. Είναι η Σκουληκαριά Άρτας. 

 

Από το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ