ΚΛΕΙΣΘΕΝΟΥΣ 15 105 52 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ.:210-3241137 – Fax: 210-3243822

Α.Φ.Μ. 090109837 Α’ Δ.Ο.Υ

www.panepirotiki.com  - email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

             

Αθήνα   01-05-2021

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πρωτομαγιά 2021

 

Η πρώτη του Μάη συμβόλιζε ασφαλώς από αρχαιοτάτων χρόνων  την έλευση της καλοκαιρίας, αλλά με την πάροδο του χρόνου η 1η Μάη, μαζί με την εξαιρετική φυσική της ιδιότητα, απέκτησε και μοναδική κοινωνική διάσταση. Είναι η γιορτή της εργατιάς, του μόχθου, της λευτεριάς, της θυσίας και της ανθρωποσύνης.  Έτσι καθιερώθηκε με πολύχρονους και πολυαίμακτους αγώνες.

Παράλληλα μένει βαθιά στη μνήμη του Έλληνα χαραγμένη η αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά του 1944. Η ηρωική θυσία των «200» στην Καισαριανή μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα των ναζί είναι διαχρονικό σύμβολο αγώνα και αντίστασης κατά του φασισμού.

Γιορτάζουμε φέτος εν μέσω κορωνοϊού  την Πρωτομαγιά.  Παράλληλα όμως τυχαίνει η Πρωτομαγιά να συμπίπτει με την Ανάσταση.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας  τιμά την εργατική Πρωτομαγιά και καλεί τους Ηπειρώτες και τις Ηπειρώτισσες, μ’ όλες τις σημερινές έκτακτες περιστάσεις, όχι  σε μια απλή γιορτή, αλλά σε έναν αγωνιστικό προβληματισμό, που απορρέει από το πνεύμα του αλτρουισμού, της εργατικής πάλης και της δικαιοσύνης.

Ας έχουμε πάντα ως όραμα και καθήκον τον αγώνα μας για ένα καλύτερο αύριο και ας διδασκόμαστε πάντοτε για το νόημα της Πρωτομαγιάς γιορτάζοντάς την, έτσι όπως μας τη δίδαξε ο Ηπειρώτης ποιητής Γιώργος Κοτζιούλας στο ποίημα που έγραψε για την Πρωτομαγιά στην Κατοχή. (30 Απριλίου 1944).

«Τώρα που φούντωσαν, άστραψαν γλώσσες ολούθε φλογάτες

κι όλα τα σάπια απορρίχνονται σ' ευλογητή πυρκαγιά,

το δάκρυ, αδέρφια, στεγνώνοντας για τους νεαρούς

πρωτοστάτες απ' άκρη σ' άκρη ας γιορτάσουμε δική μας Πρωτομαγιά».

 

Η  Ανάσταση  δεν αφορά τον μεμονωμένο άνθρωπο, αλλά την κοινωνία. Μια κοινωνία όπου θα «βασιλεύει» η Επίγεια Δημοκρατία, ο ανθρωπισμός και η Ειρήνη.

Ο κορωνοϊός θα περάσει. Το Ηπειρώτικο αγωνιστικό σθένος θα νικήσει…

 

Από το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ