ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΚΛΕΙΣΘΕΝΟΥΣ 15 105 52 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ.:210-3241137 – Fax: 210-3243822

Α.Φ.Μ. 090109837 Α’ Δ.Ο.Υ

www.panepirotiki.com  - email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

             

Αθήνα   27-04-2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ

για τον Ενεργειακό Σχεδιασμό της Ηπείρου

 

Το ΔΣ της ΠΣΕ συνεδρίασε την Τετάρτη 21 Απριλίου 2021 σε έκτακτη ειδική συνεδρίαση με θέμα τον Ενεργειακό Σχεδιασμό της Ηπείρου.

Το ΔΣ εξέτασε αναλυτικά την εισήγηση της επιτροπής ανάπτυξης και περιβάλλοντος του ΔΣ την οποία και ψήφισε ομόφωνα.

Το αναλυτικό κείμενο δίνεται στη δημοσιότητα ως συνημμένο στο παρόν Δ.Τ και στα μέσα της Συνομοσπονδίας.

Η Ήπειρος αλλά και ολόκληρη η πατρίδα μας, ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα, αντιμετωπίζει ένα καταιγισμό προτάσεων για επενδύσεις σχετικά με την παραγωγή Ενέργειας,  στα  πλαίσια Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Το ενεργειακό ισοζύγιο το 2020 διαμορφώθηκε σε 29% ΑΠΕ, 36% φυσικό αέριο, 11% λιγνίτης, 6% υδροηλεκτρικά και 18% εισαγωγές.

Από την πρακτική αυτή ανακύπτουν εύλογα και φυσικά ερωτήματα, αφού τα έργα που έχουν εκτελεστεί ή προγραμματίζονται προς εκτέλεση δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί η σκοπιμότητά τους και γενικότερα η σχέση τους με το περιβάλλον. Είναι χαρακτηριστικό πως, αν κατασκευαστούν και λειτουργήσουν όλα τα αιολικά πάρκα που οι διάφοροι επενδυτές έχουν αιτήσει την  αδειοδότηση της λειτουργίας τους, τότε η Ελλάδα θα ξεπεράσει τον δεσμευτικό στόχο της έναντι της ΕΕ κατά έξι φορές!

Είναι σίγουρο πως αναμένεται  να προκληθούν σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις μόνιμου χαρακτήρα, μη αναστρέψιμες. Εύλογα, λοιπόν, δημιουργούνται σοβαροί προβληματισμοί για τις επιπτώσεις: 

  • στο περιβάλλον και την πολιτιστική φυσιογνωμία της Περιφέρειας που, μεταξύ άλλων, υπάρχει σημαντικός αριθμός ευαίσθητων και προστατευόμενων περιοχών (λειτουργούν πέντε από τους είκοσι οκτώ Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών της χώρας μας),

 

  • στην αγροτική οικονομία που εξειδικεύεται στην κτηνοτροφία, αλιεία, δασοκομία, κτηνοτροφικά φυτά και την καλλιέργεια εσπεριδοειδών, στον τουρισμό, το τοπίο, τη μορφολογία του εδάφους, το τοπίο, την χλωρίδα, την πανίδα, την ορνιθοπανίδα και στο Υδάτινο Δυναμικό.

      Είναι θετικό ότι φορείς έχουν κατά περίπτωση εκφράσει αρνητική γνωμοδότηση για προτάσεις διαφόρων επενδύσεων. Στα πλαίσια των προαναφερθέντων πρέπει ολοκληρωμένα και όχι αποσπασματικά να προσεγγίσουμε τον Περιφερειακό Ενεργειακό Σχεδιασμό. Βασικές παράμετροι που πρέπει να εξετασθούν:

 

Ενεργειακό μείγμα που πρέπει να επιλεγεί για την Περιφέρεια.

  • Αναστολή όλων των διαδικασιών αδειοδότησης και υλοποίησης υποδομών ΑΠΕ μέχρι την ολοκλήρωση του Ειδικού Χωροταξικού ΑΠΕ Περιφέρειας.
  • Ορισμός περιοχών αποκλεισμού χωροθέτησης ΑΠΕ.
  • Πόσα Υ/Η έργα και ποιου δυναμικού αντέχει ένα ποτάμι; Εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης, για την φέρουσα ικανότητά τους στα Υ/Α έργα.
  • Σε κάθε επένδυση εξέταση του ενεργειακού ισοζυγίου που προκύπτει (κατανάλωση ενέργειας για παραγωγή και λειτουργία σε αντιστοιχία με την παραγόμενη από την μονάδα), σε συνάρτηση του χρόνου απόσβεσης.
  • Εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης για την προστασία των πηγών ύδατος.
  • Θεσμοθέτηση αποφασιστικού ρόλου του Περιφερειακού Συμβουλίου και των Δημοτικών Συμβουλίων.
  • Κατάθεση ψηφίσματος στα αρμόδια Υπουργεία για κατάργηση των διατάξεων του Ν.4685/20 βάσει του οποίου επιτρέπεται η χωροθέτηση εγκαταστάσεων εξορύξεων, ΑΠΕ κ.λ.π. και εντός Προστατευόμενων Περιοχών και πολλές άλλες διατάξεις σε βάρος της προστασίας του περιβάλλοντος.
  • Τη θεσμοθέτηση αλλαγών και ισχυρών ανταποδοτικών, με όρους δημιουργίας θέσεων εργασίας, εισοδήματος και αξιών περιβάλλοντος.

 

Το ΔΣ της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας θεωρεί  ότι, με βάση τον γενικότερο σχεδιασμό, πρωταρχική σημασία έχει η ενημέρωση των πολιτών  και η απόκτηση  καταναλωτικής συνείδησης ενέργειας. Πέρα από αυτά, όμως, η αξιοποίηση όλων των πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ και μη) θα μπορούσε να έχει πραγματικά θετικό για την προστασία του περιβάλλοντος αντίκτυπο, εφόσον πραγματοποιηθεί στα πλαίσια  προγραμματισμένης πολιτικής, με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και με το αξίωμα πως τα φυσικά αγαθά ανήκουν σε όλους τους πολίτες.

Για τους λόγους αυτούς  αποφάσισε τη σύγκληση του Γενικού Συμβουλίου των σωματείων μελών της σε τηλεδιάσκεψη, με μοναδικό θέμα τον Ενεργειακό Σχεδιασμό της Ηπείρου, την Τετάρτη 12 Μαΐου 2021 στις 6μμ. Η συνεδρίαση θα έχει διευρυμένη σύνθεση και καλούνται επιπλέον εκπρόσωποι της Περιφέρειας Ηπείρου, του Περιφερειακού Συμβουλίου, των Δήμων της Ηπείρου των επιτροπών αγώνα που έχουν δημιουργηθεί.

Παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν να αποστείλουν σχετικό αίτημα στη γραμματεία της ΠΣΕ  μέχρι την Τρίτη 11/5/21 στις 3μμ, ώστε να λάβουν τον σύνδεσμο.

 

Από το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ