ΚΛΕΙΣΘΕΝΟΥΣ 15 105 52 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.:210-3241137 – Fax: 210-3243822
Α.Φ.Μ. 090109837 Α’ Δ.Ο.Υ
www.panepirotiki.com - email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αθήνα 19-05-2021
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η ΠΣΕ για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
Η 19η Μαΐου καθιερώθηκε ως ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων. Η ποντιακή γενοκτονία συνιστά μια από τις πιο θλιβερές στιγμές της ανθρώπινης ιστορίας, καθώς οδήγησε στον ξεριζωμό, από τις πατρογονικές του εστίες, ενός τμήματος του Ελληνισμού που πάλευε για την επιβίωσή του, για χιλιάδες χρόνια, και το οποίο πραγματοποίησε τη δική του αξιόλογη πορεία, παράλληλη με αυτή των υπολοίπων Ελλήνων.
Η Βουλή των Ελλήνων, στις 24 Φεβρουαρίου 1994, αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία των Ποντίων από το τουρκικό κράτος και ψήφισε ομόφωνα τον ορισμό της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου με τον νόμο 2193/1994.
Η γενοκτονία των Ποντίων σχετίζεται άμεσα με τις συγκρούσεις, που έλαβαν χώρα για τη νομή της κλυδωνιζόμενης οθωμανικής αυτοκρατορίας, στο πλαίσιο και του γενικότερου πολέμου για την αναδιανομή των παγκόσμιων αγορών και πλουτοπαραγωγικών πηγών (Α' Παγκόσμιος Πόλεμος).
Η άνοδος του τούρκικου εθνικισμού απαιτούσε το χτύπημα των βασικών ανταγωνιστών-κύρια των Ελλήνων και των Αρμένιων- για να εδραιωθούν και να κυριαρχήσουν στον συγκεκριμένο γεωγραφικό-οικονομικό χώρο. Οι σφαγές, οι εθνοκαθάρσεις, οι προσφυγοποιήσεις ήταν κοινός παρονομαστής στα Βαλκάνια, και όχι μόνο, όπου οι λαοί πλήρωσαν με το αίμα τους την τουρκική θηριωδία.
Η Ήπειρος δέχτηκε στην αγκαλιά της τον Ποντιακό Ελληνισμό, το ατόφιο αυτό ελληνικό στοιχείο.
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας τονίζει πως η συντήρηση της ιστορικής μνήμης της ποντιακής γενοκτονίας και το προσκύνημα στο μαρτυρικό παρελθόν δεν αποτελεί επ’ ουδενί παραχώρηση στη μισαλλοδοξία και το φανατισμό, αλλά συνιστά ευλαβικό κερί στα θύματα αυτής της επαίσχυντης πράξης και συμβολή στη διαμόρφωση της πορείας προς το μέλλον, η οποία θα διασφαλίσει ότι το ανθρώπινο γένος δεν πρέπει και δεν πρόκειται να βιώσει ξανά ανάλογες τραγικές εμπειρίες.
Η μνήμη που πονά αλλά και η μνήμη που προχωρά. Η σιωπή και η λήθη, η άγνοια και η παραποίηση της ιστορίας ή ακόμη και η εξάλειψή της, είναι οι χειρότεροι εχθροί.
Η τιμή δεν αφορά μόνο τους Έλληνες του Πόντου, αλλά ολόκληρη την Ελλάδα.
Από το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ