ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΚΛΕΙΣΘΕΝΟΥΣ 15 105 52 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ.:210-3241137 – Fax: 210-3243822

Α.Φ.Μ. 090109837 ΑΔ.Ο.Υ

www.panepirotiki.com  - email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

      

Αριθ. πρωτ.3588

Αθήνα  19-10-2020

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΛΙΜΕΝΟΣ

ΚΑΙ ΧΕΡΣΑΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

 

Η Πανηπειρωτική Σ.Ε. καλείται το τελευταίο διάστημα να συμμετέχει, με δικαίωμα λόγου, στα περιφερειακά συμβούλια της Περιφέρειας Ηπείρου. Είναι εξέλιξη την οποία χαιρετίσαμε από την πρώτη στιγμή. Ξεπερνώντας τις αποστάσεις, λάβαμε μέρος με τηλεδιάσκεψη στις συνεδριάσεις της 26/6 και 27/7/2020. Στην μεν πρώτη δια του προέδρου κ. Μάκη Χήτου-Κιάμου τοποθετηθήκαμε για τα αιολικά πάρκα, στη δε δεύτερη δια του ταμία κ. Προκόπη Γκογιάννου, για τα διόδια. Θέματα για τα οποία  η ΠΣΕ  έχει διαμορφώσει υπεύθυνη θέση.

Στην τελευταία συνεδρίαση που είχε προγραμματιστεί  για 30 Σεπτεμβρίου  αν και κλήθηκε δεν έγινε δυνατό να συνδεθεί («για τεχνικούς λόγους»), στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, για το οποίο, ήδη είχαμε εκδώσει  σχετική ανακοίνωση τον Ιούλιο.  Αν και η συνεδρίαση συνεχίστηκε με το θέμα αυτό την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου  η ΠΣΕ δεν κλήθηκε καν.

Γεννάται το ερώτημα: Ποιοι δεν θέλουν να ακουστεί η φωνή της ΠΣΕ  στο Περιφερειακό  Συμβούλιο; Οι απόδημοι ηπειρώτες έχουν φωνή και έχουν γνώμη για ό, τι γίνεται στην γενέτειρα. Έχουν γνώμη για το λιμάνι Ηγουμενίτσας,  όπως αναλυτικά στο κείμενο που ακολουθεί:

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ  ΛΙΜΕΝΟΣ

ΚΑΙ   ΧΕΡΣΑΙΑΣ ΖΩΝΗΣ  ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Ολοκληρώνεται  αυτές τις μέρες η ιδιωτικοποίηση του Λιμένος Ηγουμενίτσας και της περιουσίας του, καθώς και της χερσαίας Ζώνης, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Η πολιτική αυτή απόφαση «βαφτίζεται», ως αξιοποίηση. Αυτή η πολιτική χρησιμοποιήθηκε διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις με πρόσχημα κατά κύριο λόγο την ζημιογόνο λειτουργία για το κράτος  των υποδομών αυτών.

Όμως παρά την απαξίωση της πραγματικής Ανάπτυξης του Λιμένος, τα κέρδη του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ ΑΕ) έχουν φτάσει τα 2 εκ. ευρώ κατ΄ έτος και το αποθεματικό του τα 10 εκατομμύρια  ευρώ.

Υπόσχονται να γίνει το λιμάνι διεθνής κόμβος μεταφοράς εμπορευμάτων. Ότι θα υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας, ανάπτυξη του τουρισμού κ.ά. Που είναι ο σχεδιασμός για κέντρο εμπορευματοκιβωτίων- logistics η σύνδεση με σιδηρόδρομο, η οδική σύνδεση με την Αλβανία κ.λπ.;

Στην προκήρυξη για το διεθνή διαγωνισμό δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο κριτήριο, προδιαγραφή, όρος, για το πώς και τι θα αναπτυχτεί στο λιμάνι!

         Το λιμάνι και η πορεία του μας αφορά όλους, αφού συμβάλει στη διαμόρφωση των όρων ζωής όλων μας καθώς και στα δικαιώματα των εργαζομένων της περιοχής. Οι εργαζόμενοι, οι μικροί επιχειρηματίες, οι εναπομείναντες αλιείς, τα λαϊκά στρώματα και η νεολαία δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από τις επενδύσεις και την ανάπτυξη που κίνητρο έχει το κέρδος, από την παράδοση του λιμανιού και της χερσαίας ζώνης στους επιχειρηματικούς ομίλους. Η μετατροπή των αλιευτικών καταφυγίων σε τουριστικά στην πραγματικότητα σημαίνουν  επιδείνωση της θέσης των αλιέων, οι οποίοι με τεράστιες προσπάθειες στηρίζουν το επάγγελμα αυτό το οποίο δυστυχώς τείνει να εξαφανισθεί.

      Ο Υπουργός Ναυτιλίας προσπαθώντας να “χρυσώσει το χάπι” μίλησε και για θέσεις εργασίας την ίδια ώρα που προετοιμάζονται νέες χαριστικές ρυθμίσεις για τους υποψήφιους επενδυτές – αγοραστές των περιφερειακών λιμανιών, ανάμεσα στις οποίες είναι και η περαιτέρω υπονόμευση των δικαιωμάτων των λιμενεργατών. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτε θετικό να περιμένουν και δεν πρέπει να ξεγελαστούν από διλήμματα, από νέες διαβεβαιώσεις και έωλες υποσχέσεις.

     Οι χρήστες του λιμανιού, επιβάτες, αλιείς που δραστηριοποιούνται στα καταφύγια της Σαγιάδας και Πλαταριάς και οι αυτοαπασχολούμενοι στην εστίαση, βιώνουν την αφαίμαξη του έτσι και αλλιώς πενιχρού εισοδήματός από τα ανταποδοτικά τέλη που επιβάλλει ο ΟΛΗΓ ΑΕ. Τα δικαιώματα των εργαζομένων στο λιμάνι έχουν κατακρεουργηθεί. Το χτύπημα της  μόνιμης και σταθερής δουλειάς με δικαιώματα, η εκτεταμένη χρήση εργολαβιών και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας για όλους τους εργαζόμενους. Φρονούμε ότι θα είναι κυρίαρχη πολιτική των επιχειρηματικών ομίλων που θα αναλάβουν το λιμάνι. Τα συμπεράσματα από το λιμάνι του Πειραιά που έχει παραχωρηθεί στην κινεζική COSCO είναι καθοριστικά: εντατικοποίηση, μείωση δικαιωμάτων, καταστολή, αποκλεισμός πρόσβασης στην παραλία, περιορισμός ελεύθερων χώρων, δημιουργία νέων δεξαμενών καυσίμων, εξοστρακισμός της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης του Περάματος με την λειτουργία από την COSCO αντίστοιχης Ζώνης.

      Εκτάσεις του λιμένος  που σήμερα αξιοποιούνται ως ελεύθεροι χώροι ή μπορούν να γίνουν, αντί να αναπλαστούν προορίζονται για μαρίνες σκαφών, επιχειρηματική και εμπορική δράση. Η ελεύθερη πρόσβαση  στη θάλασσα, μετά βεβαιότητος, θα περιορισθεί,  με την ιδιωτικοποίηση  του παραλιακού μετώπου. Οι κάτοικοι έρχονται αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα μετακίνησης στην παραλιακή οδό, που ανήκει στον ΟΛΗΓ, την έλλειψη χώρων στάθμευσης, ελεύθερων χώρων για άθληση και αναψυχή, ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά έργα που πλημμυρίζει συχνά την παραλιακή οδό και την πόλη, ελλιπέστατος φωτισμός, με αποτέλεσμα την πρόκληση σωρείας ατυχημάτων.

      Τα τελευταία σχέδια για πώληση σχεδόν όλου του παραλιακού μετώπου προφανώς θα επιδεινώσουν συνολικά την κατάσταση.   Τι σημαίνει «χερσαία ζώνη λιμένα»; Έχει σχέση η «χερσαία ζώνη» με το Δρέπανο; Η χερσαία ζώνη του Δρεπάνου πιθανότατα βρίσκεται εντός των ορίων μόνιμου καταφυγίου άγριας ζωής (Κ.Α.Ζ.) συνολικής έκτασης 9.450 στρεμμάτων, σύμφωνα με την αριθ. 1330/20-06-2003 απόφαση Γ.Γ. Περιφέρειας Ηπείρου (ΦΕΚ 951/Β/10-07-2003) σε συνέχεια της αριθ. 67468/1450/6-4-1988 απόφαση του Υφυπουργού Γεωργίας (ΦΕΚ 256/Β/2-5-1988), με την οποία ιδρύθηκε μόνιμο καταφύγιο άγριας ζωής στην περιοχή Δήμου Ηγουμενίτσας, Νομού Θεσπρωτίας.

      Ο χώρος μπροστά από τα κτίρια του Πανεπιστημίου αποτελεί «βόρειο τμήμα του λιμένα Ηγουμενίτσας»; Τι σχέση έχει με το λιμάνι; Τι σχέση έχουν οι δρόμοι της πόλης με το λιμάνι για να ανήκουν στην ΟΛΗΓ Α.Ε.; Στον Δήμο πρέπει να ανήκουν το παραλιακό μέτωπο, και οι δρόμοι της πόλης που ανήκουν σήμερα στην ΟΛΗΓ Α.Ε. σαν «χερσαία ζώνη».  Μια ολόκληρη πόλη που μοιραία θα κληθεί ν’ αλλάξει φυσιογνωμία χωρίς το θαλάσσιο μέτωπό της, έτσι όπως τα επιχειρησιακά συμφέροντα επιβάλλουν.

     Οι κίνδυνοι για την υγεία και ασφάλεια των πολιτών στην περιοχή είναι τεράστιοι από τις διάφορες υποδομές πετρελαιοειδών που αναπτύσσονται. Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας στο Λιμάνι, δεν υπάρχουν ενώ δεν λειτουργεί σταθμός  πρώτων βοηθειών στο χώρο του λιμένος. Η δημιουργία υποδομών υποδοχής για τους αγωγούς ενέργειας στο λιμάνι, του σχιστολιθικού αερίου από τις ΗΠΑ (υγροποιημένο αέριο LNG), μόνο κινδύνους για τους πολίτες προμηνύει  ενώ αυξάνονται και οι κίνδυνοι για ατύχημα μεγάλης έκτασης από τέτοιες υποδομές, ειδικά κοντά σε περιοχές όπως το Λαδοχώρι και το Γραικοχώρι.

     Η πολιτική αυτή δεν υπηρετεί κανένα «εθνικό συμφέρον», αλλά αφορά τα συμφέροντα  μεγάλων ομίλων και έχει ως στόχο τη στήριξη των κερδών τους. Είναι πολιτική που διαχρονικά εφαρμόσθηκε από όλες τις κυβερνήσεις για τους βασικούς τομείς της οικονομίας της πατρίδας μας (τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, οδικοί άξονες, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια, λιμάνια, τράπεζες) αλλά και βασικές βιομηχανικές υποδομές (Ναυπηγεία, ορυκτός πλούτος κ.λπ.).

    Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας όπως και τα άλλα λιμάνια, οι υποδομές της χώρας μπορούν να γίνουν μοχλός πραγματικής ανάπτυξης και ευημερίας των πολιτών. Η ανάπτυξη όλων των δυνατοτήτων του λιμανιού και της Ηγουμενίτσας προς όφελος των πολιτών, δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα  με τέτοιες επιλογές που υπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Χρειαζόμαστε πολιτική πού θα δώσει ώθηση στον Πρωτογενή Τομέα καθώς και  σε κλάδους της βιομηχανικής παραγωγής, η οποία θα συμβάλλει στη μείωση της ανισότητας μεταξύ των περιφερειών της χώρας. 

  

Από το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ