ΚΛΕΙΣΘΕΝΟΥΣ 15 105 52 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ.:210-3241137 – Fax: 210-3243822

Α.Φ.Μ. 090109837 Α’ Δ.Ο.Υ

www.panepirotiki.com  - email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.                                                                                                                                                                                                                                       

Αριθ. Πρωτ. 3675                                             

Αθήνα  04-06-2021

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

 

Η 5η Ιουνίου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ για την οικουμενική ενημέρωση του κοινού, σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Η σημερινή πραγματικότητα ορίζει πως η σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον μεταβάλλεται -σε αρνητική βάση-ασυγκρίτως πιο γρήγορα από τις σχέσεις όλων των άλλων ζωντανών πλασμάτων. Η φύση αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα και βιάζεται σε πολλά επίπεδα. Το μοντέλο ανάπτυξης είναι απολύτως καταστροφικό.

Οι συνέπειες πλέον λειτουργούν ως   «το φυσικό επακόλουθο». Η ατμοσφαιρική ρύπανση και η κλιματική αλλαγή είναι αλληλένδετες, καθώς τα ίδια αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι τα ίδια που δημιουργούν αποπνικτική κατάσταση στις μεγάλες πόλεις και απειλούν τη δημόσια υγεία. Η ρύπανση των υδάτινων πόρων, αλλά και των εδαφών συνιστά ίσως και τον   μεγαλύτερο υγειονομικό κίνδυνο. Η αποδάσωση, η απώλεια της βιοποικιλότητας, η διάβρωση και η υποβάθμιση των εδαφών είναι αιτίες που απειλούν όχι μόνο την ποιότητα ζωής, αλλά και την ίδια τη ζωή μας.

 

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας ενώνει τη φωνή της και τη δράση της με όλους όσοι/ες αγωνίζονται για ένα καθαρό περιβάλλον που θα εξυπηρετεί τον άνθρωπο και θα προωθεί την ποιότητα της ζωής του. Οι προσπάθειές μας εκδηλώνονται πολλαπλώς με Υπομνήματα, Παραστάσεις και Εκδηλώσεις. Ιδιαίτερα την ΠΣΕ απασχολούν η πρόληψη περιβαλλοντικών προβλημάτων στην Ήπειρο από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, τις εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων όπως εκφράζεται από τις αποφάσεις των οργάνων της.

Και αυτά όλα γιατί πιστεύουμε πως η δυνατότητα να ζούμε σε ένα βιώσιμο, ανθρώπινο περιβάλλον, δεν είναι πρόκληση αλλά οικουμενικό δικαίωμα. Τα δικαιώματα ούτε εκχωρούνται κι ούτε εκποιούνται. Και κάτι περισσότερο δεν διαπραγματεύονται.

Ο αγώνας για το φυσικό περιβάλλον και στη γενέτειρα, την Ήπειρο είναι διαρκής, έντονος και καθολικός προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε προσπάθεια υποβάθμισης ή και καταστροφής με απώτερο σκοπό να εξυπηρετηθούν ιδιωτικά συμφέροντα. Το περιβάλλον δεν είναι εμπορεύσιμο είδος ούτε προνόμιο κανενός. Είναι δικαίωμα όλων, αλλά και υποχρέωση του καθενός. Υποχρέωση προστασίας. Προς αυτό τον σκοπό και με αυτές τις αρχές η ΠΣΕ δραστηριοποιείται για την προστασία του.

Από το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ