ΚΛΕΙΣΘΕΝΟΥΣ 15 105 52 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ.:210-3241137 – Fax: 210-3243822

Α.Φ.Μ. 090109837 ΑΔ.Ο.Υ

www.panepirotiki.com  - email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

          

Αθήνα   9-04-2021

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας  συμπαρίσταται στον αγώνα των μουσικών

 

Το ΔΣ της ΠΣΕ, του κορυφαίου φορέα της ηπειρώτικης αποδημίας, εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στον αγώνα των μουσικών στα Γιάννενα, και σ’ ολόκληρη την Ελλάδα. Η συμπαράσταση αυτή εκτείνεται σε όλους τους ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού που πλήττονται καίρια στο διάστημα της πανδημίας, αδυνατώντας να επιτελέσουν  και να κοινωνήσουν δια ζώσης την τέχνη τους, αφού αντιμετωπίζουν ακόμη και προβλήματα επιβίωσης. 

 

Από τον Ιούλιο του 2020 η ΠΣΕ, με ψήφισμα του ΔΣ, ζήτησε από την κυβέρνηση «να αντιμετωπίσει τους εργαζόμενους στον πολιτισμό ως ξεχωριστή ομάδα πέρα από ΚΑΔ, αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι είναι από τις πλέον πληττόμενες ομάδες εργαζομένων. Με τις αποφάσεις για αναστολή των πολιτιστικών εκδηλώσεων και πρόσφατα των πανηγυριών, οι εργαζόμενοι του πολιτισμού έχουν μείνει χωρίς δουλειά από τον Μάρτιο. Η φύση της δουλειάς τους σε ξεχωριστούς εργοδότες, σχεδόν κάθε μέρα, με ελάχιστες ή και ανύπαρκτες ασφαλιστικές εισφορές, δεν τους επιτρέπει την τυπική ένταξη στους άνεργους, στους πληττόμενους. Το ΔΣ της ΠΣΕ προτείνει την ένταξή τους στους εποχιακούς ανέργους, και την επιδότηση καθ’ ενός με 800€ και είναι πρόθυμο να βοηθήσει με υπευθυνότητα στην πιστοποίηση των εργαζομένων στα παραδοσιακά μουσικά σχήματα της Ηπείρου[…]».

 

Τα παραπάνω, παρά την υιοθέτηση στοιχειωδών μέτρων επιβίωσης μετά από κινητοποιήσεις των μουσικών από όλη τη χώρα, δεν καλύπτουν όλους τους εργαζόμενους του κλάδου. Ιδιαίτερη, προφανώς, είναι η έγνοια μας και για τους μουσικούς της ζώσας παράδοσης που διαχρονικά στηρίζουν τις δράσεις των αποδημικών και πολιτιστικών συλλόγων, δίνουν πνοή στα χωριά της Ηπείρου και όλης της Ελλάδας, υπηρετώντας ένα λειτούργημα τεράστιας σημασίας για τον λαϊκό πολιτισμό.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μουσικοί είναι υπαρκτά, και τα αιτήματά τους δίκαια. Ο λαϊκός πολιτισμός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του εθνικού πολιτιστικού οικοδομήματος. Για το λόγο αυτό η ΠΣΕ διατυπώνει την  αμέριστη στήριξη του αγώνα των μουσικών. 

  

Από το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ