function menu_jump(path) { window.location.href = path.options[path.selectedIndex].value; }   

 ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

 

 ΕΛΛΑΔΟΣ

 

ΚΛΕΙΣΘΕΝΟΥΣ 15  105 52   ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ.:210-3243822 ? Fax: 210 3243281

www.panepirotiki.com  - email: info@panepirotiki.comΑριθ. πρωτ.2489                                                                                     Αθήνα, 24-7-2014

 

Προς

την Υπουργό Τουρισμού

κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη

 

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

            Σας είναι ήδη γνωστή η δράση της  Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Τζουμέρκων (ΙΛΕΤ), η οποία ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 1998, έχει έδρα την Άγναντα Άρτας για ιστορικούς λόγους, αλλά αγκαλιάζει ολόκληρο τον ευρύτερο χώρο του ορεινού συγκροτήματος των Τζουμέρκων – από τον ποταμό Αχελώο μέχρι τις ανατολικές πλαγιές του Ξηροβουνίου και τις νότιες πλαγιές του Λάκμου (Περιστερίου).

            Βασικός της στόχος είναι η συγκέντρωση και διάσωση όλων των τεκμηρίων του πολιτισμού των Τζουμέρκων, η συστηματική καταγραφή και μελέτη της προφορικής παράδοσης και της συλλογικής μνήμης των Τζουμερκιωτών.

            Έχει συγκροτήσει ειδικές ομάδες επιστημόνων που κατευθύνουν και στηρίζουν το έργο της στους εξής τομείς: Λαογραφία, Ιστορία, Αρχαιολογία και ιστορικά Μνημεία, Λαϊκή Αρχιτεκτονική, Φυσικό περιβάλλον.

            Η ΙΛΕΤ σε συνεργασία με την Ομοσπονδία των Αδελφοτήτων Τζουμερκιωτών, που συσπειρώνει στη δύναμη της δεκάδες σωματεία απόδημων Τζουμερκιωτών με μεγάλη δράση στον πολιτισμό, απευθύνθηκε σε σας με θέμα την τουριστική προβολή και ανάπτυξη των Τζουμέρκων.

            Μετά την τηλεφωνική σας συνομιλία με τον πρόεδρο της ΙΛΕΤ κ. Κώστα Μαργώνη και το ενδιαφέρον που επιδείξατε οι δύο οργανώσεις ζήτησαν από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας (ΠΣΕ), τη μεγαλύτερη (μόνη τριτοβάθμια) αποδημική οργάνωση να συμβάλει στη σύνταξη ενός προγράμματος για την τουριστική προβολή και ανάπτυξη της περιοχής μας και να θέσει υπό την αιγίδα της την πρόταση.

            Η ΠΣΕ, εκ του καταστατικού της και ιστορικά στα 77 χρόνια ζωής της, κατευθύνει τη δράση της καθώς και των τετρακοσίων ογδόντα σωματείων μελών της στη διατήρηση της παράδοσης, στη διάδοση του λαϊκού μας πολιτισμού, στην ανάπτυξη της Ηπείρου. Έθεσε, ως εκ τούτου, και υπό την αιγίδα της την πρόταση που ακολουθεί και συνέβαλε ουσιαστικά στη σύνταξή της.

            Κα Υπουργέ,

            η πρόταση μας για την τουριστική προβολή και ανάπτυξη των Τζουμέρκων στηρίζεται σε προτάσεις δεκάδων μελετών που κατα καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας εκπονημένες από έγκριτους επιστήμονες. Συνημμένα μάλιστα υποβάλουμε και 2 από τις τελευταίες, για τον αθλητικό τουρισμό στα ορεινά μονοπάτια και τη δημιουργία ενός ιστορικού οδικού χάρτη της περιοχής από τους πρϊστορικούς χρόνους, την κλασσική αρχαιότητα, το Βυζάντιο και τους αγώνες της ανεξαρτησίας.

 

Πολύ συνοπτικά εντοπίζουμε:

 Για τουριστικές υποδομές.

     Πρώτα και κύρια απαιτείται πρόσβαση στα σημεία που πιθανόν θα προσελκύουν τουρίστες. Και βεβαίως από το υπουργείο σας δε θα ζητήσουμε δρόμους, αλλά θα ζητήσουμε τη στήριξη στα αντίστοιχα αιτήματά μας και πιθανόν οι συνεργάτες σας να είναι σε θέση να υποδείξουν εργαλεία (προγράμματα) για χρηματοδότηση τέτοιων δράσεων.

     Δεύτερο σημαντικό που χρειάζεται η περιοχή είναι δίκτυο καταφυγίων συνδυασμένων με ορειβατικά μονοπάτια.

     Τρίτο απαραίτητο στον τομέα των υποδομών είναι το ζήτημα της υγειονομικής περίθαλψης. Κανένας δεν πρόκειται να πάει στα βουνά αν δεν έχει εξασφαλισμένο ότι αν πάθει κάτι δε θα βρεθεί κάποιος να του δώσει έστω τις πρώτες βοήθειες, να κάνει διάγνωση και να υπάρχει τρόπος να φτάσει έγκαιρα σε σοβαρή νοσοκομειακή μονάδα.

     Τέταρτο σήμερα είναι το ζήτημα της δυνατότητας για διαδικτυακή (ασύρματη) σύνδεση στην περιοχή, ώστε να δουλεύουν τα gps κλπ.

     Πέμπτο, το ζήτημα του δικτύου αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων. Αξιοποιώντας την πραγματικά εξαιρετική δουλειά της ΙΛΕΤ, προτείνουμε τη λειτουργία ενός «ιστορικού οδοιπορικού  χάρτη» που θα συνδέει τους ιστορικούς – αρχαιολογικούς χώρους με ηλεκτρονική αναπαράσταση, με ντοκιμαντέρ, με ηχητικά,  οπτικά, μουσικά ντοκουμέντα, με βιβλιοθήκες, μουσεία λαογραφικά και ιστορικά κ.λπ. Ιδιαίτερα στο σημείο αυτό οι οργανώσεις μας έχουν πολύ πλούσιο και υλικό και επιστημονικο-καλλιτεχνικό προσωπικό που μπορεί σύντομα να αντεπεξέλθει σε υψηλής ποιότητας αποτέλεσμα.

     Τέλος, παράλληλα προτείνουμε τη λειτουργία κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με ταυτόχρονη εξυπηρέτηση ως  σταθμού ενημέρωσης (σε σημείο προσβάσιμο).

 

Για την τουριστική προβολή.

     Τα παραπάνω στοιχεία ενσωματώνονται σε πλαίσιο της τουριστικής προβολής.

     Προτείνουμε καμπάνιες στα σχολεία. Οι οργανώσεις μας είναι σε θέση να ετοιμάσουν το υλικό και τη διαδικασία. Οι εκπαιδευτικές εκδρομές των σχολείων πρέπει  να περιλαμβάνουν και την περιοχή. Σε σύντομο χρονικό διάστημα είμαστε έτοιμοι να ετοιμάσουμε πακέτα διήμερων, τριήμερων κ.λπ. εκπαιδευτικών προτάσεων εκδρομών. Από σας και τους συνεργάτες σας θα επιθυμούσαμε να μας δώσετε τη δυνατότητα της πρόσβασης στα σχολεία όλης της χώρας.

     Ήδη έχουμε επαφή με περιβαλλοντικές οργανώσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Δηλαδή ορνιθολογικές εταιρείες και συλλόγους, ομάδες περιβαλλοντικής προστασίας, παρατηρητήρια μελέτης της άγριας ζωής και του τοπίου κ.λπ. Ορειβατικούς και φυσιολατρικούς συλλόγους.

     Είναι ανάγκη σε συνεργασία με την ΤΑ να γίνει συντονισμένη προσπάθεια εκδόσεων για την περιοχή και τα υλικά να διοχετευτούν στις πρεσβείες μας και στις εκθέσεις του ΕΟΤ.

     Προτείνουμε να γίνει σειρά από εκδηλώσεις για τα Τζουμέρκα από τον ΕΟΤ σε συνεργασία με τους φορείς μας.

     Χρειζόμαστε τη στήριξη του Υπουργείου Τουρισμού για την έκδοση αυτών των υλικών και τη βοήθεια για να παρουσιαστούν συστηματικά από τα δημόσια ΜΜΕ.

     Είναι αναγκαίο να βοηθηθούν οικονομικά οι φορείς μας ώστε να στήσουν και να λειτουργήσουν ιστότοπο για την τουριστική προβολή της περιοχής.

 

Αξιότιμη κα Υπουργέ,

            Όλοι οι φορείς της Ηπειρωτικής Αποδημίας στηρίζουν αυτήν την προσπάθεια. Η εθελοντική προσφορά των μελών των οργανώσεών μας (αποδεδειγμένη από αιώνες Ηπειρωτικής ευεργεσίας), θα αποφέρει πολλαπλάσια οφέλη.

            Βέβαιοι για την αποδοχή της πρότασής μας,

Σας ευχαριστούμε και εκ μέρους όλων των οργανώσεων της Ηπειρωτικής Αποδημίας.

 

 

Για το ΔΣ της ΠΣΕ

 

              Ο Πρόεδρος                Ο Γεν. Γραμματέας

Γιώργος Δ. Οικονόμου               Γιώργος Δόσης

 


» Επιστροφή στα Νέα/Δελτία Τύπου